Paketi Dikkatlice Kontrol Edin: Sallama Çay Böyleyse Sakın İçmeyin! Kanı, Karaciğeri ve Böbrekleri Parçalıyor

Türkiye, dünyanın en fazla çay tüketen ülkeleri arasında yer alıyor.

Milyonlar tarafından demleme çay tercih ediliyor olsa da, hem pratik oluşu hem de ofis gibi ortamlarda hızlıca hazırlanabilmesi nedeniyle sallama çaylar genç nesil arasında oldukça popüler.

Ancak bu tür çaylar, düzenli tüketenlerde büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Yıllar geçtikçe her alanda olduğu gibi çay üretim teknolojilerinde de büyük ilerleme görüldü. Sallama çaylarda ise alışılagelmiş poşet çayların dışına çıkıldı ve yeni tasarımlar ortaya çıktı.

SÜREKLİ SALLAMA ÇAY İÇENLERDE BU SAĞLIK SORUNLARI ORTAYA ÇIKIYOR

Buna karşın sıklıkla kullanılan bu çaylar, bilim insanları tarafından elektron mikroskobu altında incelendi. Yapılan araştırmalarda birçok poşet çayının içerisinde sağlığa oldukça zarar veren mikroplastikler tespit edilirken, düzenli tüketim halinde poşet çay tüketen vatandaşlarda ortaya çıkan sağlık sorunları herkesi şaşırttı.

Uzmanlara göre yalnızca bir ya da iki fincan sallama çay içmek sağlığa olumsuz bir etki etmemekte. Ancak düzenli tüketim halinde vücudumuzun organ ve sistemlerinde mikroplastikler birikiyor.

KANSER VAKALARINI ARTIRIYOR

Yapılan çalışmalar, sallama çay tüketiminin dikkat çekici şekilde kanı, karaciğeri ve böbrekleri etkilediğini gözler önüne serdi. Bu tür sağlık sorunlarının ilerlemesi ve mikroplastik alımının devam etmesi ise günün sonunda kişinin kanser olmasına neden oluyor.

Çay poşetlerinin mikroplastik içerdiğini ilk kez İtalyan bilim insanları keşfettii. 2019 yılında yürütülen araştırmada bir plastik çay poşetini ıslatmanın her bir bardağa yaklaşık 11.6 milyar mikroplastik parçacık ve 3.1 milyar nanoplastik salgıladığı keşfedildi.

KARTON SALLAMA ÇAYLER EN TEHLİKELİSİ

İtalyan bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, poşet çaylar arasında en tehlikeli olanların ise kartonla sarılı sallama çaylar olduğu gözlemlendi. Uzmanlar, illa ki sallama çay tüketilecekse, mutlaka geri dönüştürülebilir paketlerin kullanılmasını tavsiye ediyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir