İnsanların stresli oldukları zamanlarda börek, çörek, tatlı gibi yağlı hamur işlerine yöneldikleri biliniyor. Ancak, stres altındayken yağlı hamur işleri tüketmenin damar fonksiyonunu yüzde 1.74 oranında azalttığı ortaya çıktı. Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, damar fonksiyonunun daralması da beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltıyor. Bu da stresi daha artırıp ruh halini ve zihinsel sağlığı olumsuz etkiliyor.
Yağ oranına dikkat
Araştırmanın yazarlarından Rosalind Baynham, “Strese girdiğimizde vücutta olağanüstü hal oluyor, kalp atışlarımız ve tansiyonumuz artıyor. Ayrıca damar sağlığının bir ölçüsü olan, kan damarlarının esnekliği zihinsel stresle birlikte azalıyor. Damar fonksiyonundaki yüzde 1’lik azalmanın bile kardiyovasküler hastalık riskinde yüzde 13’lük artışa neden olduğu biliniyor. Yağlı gıdalar, ruh halini olumsuz etkiliyor” dedi. Prof. Jet Veldhuijzen van Zanten de stresli işlerde çalışanların, kardiyovasküler hastalık riski olanların araştırmayı ciddiye almasını önerdi.
Bisküvi yerine elma, armut
Uzmanlar kendimizi gerilimli hissettiğimizde, vücudumuzu stresten uzaklaştırmak için yağlı, unlu gıdalara değil meyve – sebzeye yönelmemiz gerektiğini söyledi. Araştırmacılar, daha sağlıklı gıdaların damar fonksiyonundaki bozukluğu tamir edebileceğini söyledi. Bilim insanları, özellikle kakao, çilek, üzüm, elma, armut, diğer meyve ve sebzeler gibi polifenoller açısından zengin gıdaların damar fonksiyonunu düzelttiğini bildirdi. Özellikle önemli görüşmeler öncesi meyve – sebzeyle beslenilmesi tavsiye edildi.